Ivančická chřestová polévka

Ingredience
  • 300 g chřest
  • 40 g máslo
  • 50 g hladká mouka
  • 1 dl mléko
  • 1 ks žloutek
  • pepř
  • pažitka
  • sůl
  • 1 l voda

Postup přípravy receptu:

  1. Dobře umytý chřest oloupeme a nakrájíme na kousky. Kousky chřestu nasypeme do půl litru vařící a osolené vody a vaříme doměkka.
  2. Z másla a mouky uděláme jíšku.Vmícháme pepř a zalijeme zbylou vodou, rozšleháme a chvíli povaříme.
  3. Přilijeme chřest i s vývarem, přivedeme k varu a zjemníme žloutkem, který jsme předtím rozšlehali v mléce.
  4. Po vmíchání mléka se žloutkem sejmeme z plotny, díle nevaříme. Na talíři posypeme pažitkou a můžeme podávat s opečeným chlebem.