Hovězí líčka na chřestovém zelí se šťouchanými brambory

Ingredience
  • hovězí maso (líčka)
  • olej (olivový)
  • sůl
  • pepř
  • chřest
  • česnek
  • cibulka
  • šalotka
  • tymián
  • brambory
  • jarní cibulka
  • máslo
  • lžíce sádlo
  • jíška (z másla a hladké mouky)
  • ocet
  • cukr (krystal)

Postup přípravy receptu:

  1. Hovězí líčka očistíme a naložíme se solí, pepřem, lisovaným česnekem a olivovým olejem. Pár hodin necháme odležet v lednici. Na lžíci sádla orestujeme nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek a lžičku tymiánu.
  2. Tuto směs vložíme do zapékací mísy, položíme na ni naložené maso, zalijeme vodou a přikryté pokličkou pečeme 1,5 hodiny na 150°C. V průběhu kontrolujeme a podléváme.
  3. Po uplynulé hodině a půl odkryjeme poklici a maso pečeme další půl hodinu na 200°C. Na přípravu zelí si očistíme chřest. Škrabkou ho oloupeme, jen hlavičky neloupeme a nakrájíme na kostky, tyčinky, prostě různé tvary.
  4. Na rozpuštěném kousku másla chřest restujeme a počkáme, až pustí vodu, poté chřest vyjmeme a vodu s máslem zahustíme jíškou, aby byla konzistence o trošku hustší než smetana.
  5. Vrátíme chřest do zahuštěné omáčky, osolíme, opepříme a dochutíme octem a cukrem jako když připravujeme bílé zelí.
  6. Na přílohu si dáme vařit brambory v osolené vodě, poté rozšťoucháme a na másle s jarní cibulkou orestujeme, osolíme, opepříme a můžeme podávat.